Anni Lankinen, psykofyysinen fysioterapeutti

Hain aikoinaan opiskelemaan fysioterapiaa ajatuksella, ettei siitä ainakaan haittaa ole, että ymmärtää ihmiskehoa. Nykyisin ymmärrystä on kertynyt myös ihmismielestä ja näiden kahden yhteistyö se mielenkiintoista onkin!

Valmistuin fysioterapeutiksi Joensuusta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta vuonna 2002. Erityinen kiinnostukseni oli tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiassa, traumatologiassa ja ortopediassa. Opiskelinkin ahkerasti lisäopintoja kuten tuki- ja liikuntaelinfysioterapian erikoistumisopinnot ja Maitland level 1:n. Matkan varrella olen työskennellyt mm. Kotkassa keskussairaalassa ja Kouvolan kaupungilla eri terveysasemien avovastaanotoilla.

Sattumien summana päädyin Kymenlaakson psykiatriseen sairaalaan kesällä 2016 ja syöksyin psykofyysisen fysioterapian maailmaan pää edellä suoraan syvään päähän. Onnekseni olin aloittanut kehon ja mielen yhteistyön tutkimisen jo astuessani joogan maailmaan vuonna 2007, joten aivan tyhjän päällä en ollut. Pääsin nopeasti opiskelemaan Tampereen ammattikorkeakouluun psykofyysisen fysioterapian täydennysopintoja, jotka sain valmiiksi keväällä 2017. Psykofyysisen psykoterapian perusteet opiskelin vuonna 2023. Aloitin kesällä 2022 BBAT-koulutuksen (Basic Body Awareness Therapy) ja matka BBAT-terapeutiksi on alussa.

Alussa vastuualueisiini kuuluivat niin lasten, nuorten kuin aikuispsykiatrian osastot sekä osittain poliklinikat. Hiljalleen sain tuekseni kaksi loistavaa psykofyysistä fysioterapeuttia, yhden lapsille ja toisen nuorisopsykiatrialle, ja sain keskittyä aikuispsykiatriaan. Vaihtelua vaativaan työhön aikuisten suljetuilla osastoilla toivat miepä-poliklinikoiden ja yleissairaalapsykiatrian psykofyysisen fysioterapian arviointipyynnöt. Potilaiden diagnoosit kattoivat koko psykiatrian kentän syömishäiriöistä skitsofreniaan ja muihin psykoosisairauksiin, masennuksesta ja ahdistuksesta pakko-oireisiin ja erilaisiin persoonallisuuden häiriöihin.

Irtisanouduin Kymsotelta ja Kymenlaakson psykiatrisesta sairaalasta kesällä 2022. Oli aika jatkaa ammatillista kasvua uusien haasteiden parissa. Psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle joutuessaan ihmisen viimeisetkin voimavarat on käytetty. Nyt yrittäjänä polikliinisessa työssä toivon voivani auttaa ihmisiä riittävän ajoissa, jotta mm. sairaalajaksoilta voitaisiin välttyä, ihmisen arjesta voisi tulla laadukkaampaa ja sisäiset voimavarat voisivat lisääntyä.